Little Milyy Shop

A beginner freelance designer

Nice to meet you!

Extraordinary claims require extraordinary evidence cosmic fugue galaxies, culture tingling of the spine, courage of our questions. Across the centuries the only home we've ever known!
Maeve

What Read Next

Tutorial : Tooltips title hover








Nampak tak yang kaler kuning tuh ? Nampak kan ? 


So, harinih mira nak share tooltips title hover nih dengan korang . Sebenarnya mira ingatkan kat blogskin je boleh guna . But lepas godek godek code . Alhamdulillah . Baru jadi kat classic template nih .






So jom kita mulakan okie . Step by step tau . 


  • korang cari code <head>



<script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.2/jquery.min.js'/>
<script src='http://static.tumblr.com/ikeq9mi/DfYl6o46t/scrolltotop.min.js'/>
<script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.7/jquery.min.js'/>
<script src='http://static.tumblr.com/7qjmkr5/IUmmdsy41/jquery.style-my-tooltips.js' type='text/javascript'/>
<script>
(function($){
$(document).ready(function(){
$(&quot;[title]&quot;).style_my_tooltips();
});
})(jQuery);
</script>



  • paste kan bawah code <head> tadi . 


  •  Then, korang carik pulak code ]]></b:skin> and korang paste kan code kat bawah nih atas code ]]></b:skin>



#s-m-t-tooltip {
z-index: 99999;
background: #FCFAD4;
font-size: 9px;
border:1px dashed #eee;
line-height: 11px;
font-family: trebuchet ms;
letter-spacing: 1px;
text-transform: lowercase;
color: #000;
text-shadow: -1px 0 white, 0 1px white,1px 0 white, 0 -1px white;
text-align: center;
padding: 5px 10px 5px 10px;
display: block;
border-radius: 5px;
margin: 24px 14px 7px 12px;
-webkit-box-shadow: 2px 2px 2px rgba(50, 50, 50, 0.1);
-moz-box-shadow: 2px 2px 2px rgba(50, 50, 50, 0.1);
box-shadow: 2px 2px 2px rgba(50, 50, 50, 0.1);
}


Tambah kan title="TITLE ANDA"  dibelakang link anda yang anda nak tooltips title hover nih ada

Yang nih sebijik cam saya but boleh ejas dan tukar kalau nak ^^

Nota kaki : Merah tuk tukar kaler background
                  Biru  tuk tukar border sama ada dashed,solid atau dotted
                          ketebalan dan warna tukar lah kalau nak
                  Oren tuk tukar kaler font tuh



So apalagi , cubalah . But preview dlu okay . Tak pon save template tuh . Kang tak jadik nangis pulak hilang code code yang lain :)



Selamat mencuba !





Comments

Post a Comment

Hey ! Jangan Lupa Tinggalkan Komen Tau ♥

Contact Form

Name

Email *

Message *